Ημερολόγιο

Απριλίου 2023 Μαΐου 2023 Ιουνίου 2023
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Ακολουθήστε Μας

Αρχική Μουσείο Νέα - Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις Εγκαίνια του Μουσείου Μουσικής
Εγκαίνια του Μουσείου Μουσικής

Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος»: Ένα νέο απόκτημα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας

 

Η επέτειος των 170 ετών από την ίδρυση της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας συνέπεσε και με τα εγκαίνια του Μουσείου Μουσικής του ιδρύματος, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010. Το Μουσείο της Φιλαρμονικής αποτελεί το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα και είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά στο κοινό και στους ερευνητές.


To Μουσείο επιχειρεί να σκιαγραφήσει την πορεία του Ιδρύματος μέσα στους σχεδόν δύο αιώνες αδιάκοπης δράσης παρουσιάζοντας σημαντικά τεκμήρια, όπως όργανα, προσωπογραφίες, μαθητολόγια, φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, ηχητικά ντοκουμέντα. Άλλωστε, η ΦΕΚ ως μουσικοεκπαιδευτικός και συναυλιακός οργανισμός, υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση αρχικά του Νικόλαου Μάντζαρου και στη συνέχεια άλλων σημαντικών συνθετών της Επτανήσου (όπως του Δομένικου Παδοβάνη, του Διονύσιου Ροδοθεάτου και του Δημήτριου Ανδρώνη), εξελίχθηκε σε κεντρική εστία ανάπτυξης της έντεχνης μουσικής στα Επτάνησα και στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Το Μουσείο, επίσης, τιμά και με την ονομασία του τον κορυφαίο Κερκυραίο μουσουργό πρώτο καλλιτεχνικό διευθυντή του ιδρύματος Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο. 

 

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Μουσικής «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος» της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας αποτελείται από πέντε θεματικές ενότητες, οι οποίες απεικονίζουν τις δραστηριότητες και την ιστορία του ιδρύματος:

I) Η ίδρυση, η διοίκηση, η οργάνωση: Περιέχει ιστορικά τεκμήρια σχετιζόμενα με την πρώιμη ιστορική πορεία της Φιλαρμονικής και την οργάνωσή της.

II) Το εκπαιδευτικό έργο: Παρουσιάζει τεκμήρια που αφορούν στις παιδαγωγικές δραστηριότητες του ιδρύματος.

III) Οι συναυλίες: Η Φιλαρμονική ως συναυλιακός οργανισμός φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής.

IV) Η μπάντα: Τεκμήρια που αφορούν το ρεπερτόριο και τις δραστηριότητες της μπάντας της Φιλαρμονικής.

V) Τα πρόσωπα και τα έργα τους: Σημαντικοί συνθέτες και μουσικοπαιδαγωγοί, οι οποίοι συνδέθηκαν μέσω της παρουσία και των έργων τους με την ιστορία του ιδρύματος, ενώ παράλληλα σημάδεψαν την εξέλιξη της έντεχνης μουσικής στην Ελλάδα του 19ου αιώνα.

 

Ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν ιδιαίτερα παρτιτούρες του Νικόλαου Μάντζαρου, του Σπυρίδωνος Σαμάρα, του Παύλου Καρρέρ, του Διονυσίου Ροδοθεάτου και του Αλέξ. Γκρεκ, η συλλογή με μουσικά όργανα εποχής, ενθυμήματα του μαέστρου Σπυρίδωνος Δουκάκη, καθώς και εικαστικά έργα καλλιτεχνών, όπως του Σπυρ. Προσαλένδη, του Άγγελου Γιαλλινά ή του Π. Παυλίδη Μινώτου.

 

Το Μουσείο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας βρίσκεται στον πρώτο όροφο του ιστορικού κτιρίου του ιδρύματος (Νικηφόρου Θεοτόκη 10) και είναι επισκέψιμο από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9.30 μέχρι τις 13.30. Η επίσκεψη ομάδων μαθητών οποιασδήποτε βαθμίδας είναι εφικτή και μάλιστα προετοιμάζονται εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Μουσείου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο 26610 39289 (εσωτ. 6) ή στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής (www.fek.gr).