Calendar

January 2021 February 2021 March 2021
Su Mo Tu We Th Fr Sa
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
Home News - Events Announcements
Συναυλία Μπάντας 18/11/2023

ΣΥΝΑΥΛΙΑ TOY ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (ΜΠΑΝΤΑΣ)

με τους

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑΔΕΣ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ 

Διευθύνει ο Αρχιμουσικός ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΑΡΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023

ΩΡΑ 8:00 μ.μ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

...

Με κοινή πρωτοβουλία τους η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας και η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, τιμούν τα 200 έτη από την συγγραφή του «Ύμνου» και σας προσκαλούν σε μια μουσική εκδήλωση που ενώνει τη Ζάκυνθο με την Κέρκυρα.

Το Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας συμπράττουν υπό την καλλιτεχνική αιγίδα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας σε κοινή συναυλιακή εμφάνιση δύο εμβληματικά  μουσικά σύνολα της Επτανήσου:

οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» και η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη.

Σχετικά με τη συναυλία

Θα παρουσιαστούν μελοποιήσεις σολωμικής ποίησης από Ζακύνθιους και Κερκυραίους μουσουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τρία μέρη:

Στο πρώτο η μπάντα της Παλαιάς θα αποδώσει ενόργανες συνθέσεις (πρωτότυπες και σε διασκευή) συνδεδεμένες με την παραπάνω θεματική.

Στο δεύτερο θα εμφανιστούν οι περίφημοι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος» με μελοποιημένη σολωμική ποίηση.

Στο τρίτο τα δύο σχήματα συμπράττουν πάντα με σημείο αναφοράς τον Σολωμό και τα έργα του (όλα σε μεταγραφές του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη).

Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με εκτενή αποσπάσματα από την πρώτη μελοποίηση του «Ύμνου» από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο (1829-30), της οποίας φέτος συμπληρώνονται 150 έτη από την πρώτη πλήρη έκδοσή της (Λονδίνο, 1873), προσδίδοντας έτσι έναν διπλό επετειακό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

...

bandc-181123

bandc-181123

bandc-181123

bandc-181123

bandc-181123


 

Η Παλαιά Φιλαρμονική για τον Χάρη Ξανθουδάκη (1950-2023)


Με μεγάλη οδύνη η Δ.Ε. της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας πληροφορήθηκε τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Χάρη Ξανθουδάκη. Προικισμένος μουσικός δημιουργός και δραστήριος παιδαγωγός, με σημαντικότατη παρουσία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, συνέδεσε από το 1992 άρρηκτα το όνομά του και τη δράση του με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο κυριολεκτικά κράτησε όρθιο και ανέπτυξε σε δύσκολες περιόδους, δημιουργώντας τις βάσεις και τις προοπτικές για τη σημερινή εξέλιξή του. Μετέπειτα δε ως αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου συνέβαλε τα μέγιστα στην προβολή του ιδρύματος με πείσμα, όραμα και το γνωστό του χιούμορ.

Ιδιαίτερη σημασία για τον χώρο των Επτανήσων έχει η ερευνητική και αναστοχαστική εργασία του σχετικά με τη μουσική ιστορία του νεώτερου ελληνισμού. Με ακαδημαϊκή αρτιότητα υψηλότατου επιπέδου, συγγραφικές και ερευνητικές εισφορές διεθνούς αποτυπώματος και με λόγο μεστό και άμεσο, ο εκλιπών για πάνω από τρεις δεκαετίες αποκάλυπτε και αποκαλύπτει καινούργιες οδούς κατανόησης και προσέγγισης της μουσικής ιστορίας του τόπου μας φέρνοντας στο φως άγνωστο υλικό και δίκαια θεωρείται ως ο άνθρωπος που όρισε όσο κανένας άλλος τις σπουδές στον τομέα της Νεοελληνικής Μουσικής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση του τόπου μας. Το 2000 ίδρυσε και επί χρόνια διηύθυνε το Εργαστήριο Ελληνικής Μουσικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο αποτελεί από τότε ένα γόνιμο φυτώριο έρευνας αιχμής, γνώσης και επιστημονικού λόγου.

Στο πλαίσιο των ερευνών του κεντρικό ρόλο πάντοτε έπαιζαν τα Επτάνησα και η μουσική τους. Ο Χάρης Ξανθουδάκης μάς ξαναγνώρισε και διεύρυνε τις γνώσεις μας για τον Μάντζαρο, τον Καρρέρ, τον Ξύνδα, τον Σαμάρα και τόσους άλλους “γνωστούς-άγνωστούς” μας. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η συμπόρευση με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, στην οποία πολλάκις φιλοξενήθηκε ως ερευνητής και ομιλητής και η οποία απείρως ωφελήθηκε από τις αστείρευτες γνώσεις του και τις ριζοσπαστικές αναθεωρήσεις του. Η μουσική στην Ελλάδα και η μουσική στα Επτάνησα θα χρωστούν αιωνίως τα μέγιστα στο μακαριστό συνθέτη και μουσικολόγο
Καθηγητή Χάρη Ξανθουδάκη, η παρουσία του οποίου θα είναι πάντοτε ζωντανή μέσα από το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο. Αυτό θα αποτελεί σταθερό πυλώνα και σημείο αναφοράς για όλους μας.

Αιωνία η μνήμη του!

 

 

Η ΜΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στρατιωτική Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου 2023
 
Η Παλαιά Φιλαρμονική με ιδιαίτερη χαρά γνωστοποιεί, ότι το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 η μπάντα του ιδρύματος πρόκειται να λάβει μέρος στην εμβληματική Στρατιωτική Παρέλαση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη.
Μετά από σχετική συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μπάντα (αποτελούμενη από 150 επίλεκτους μουσικούς) θα αποτελέσει τον τιμητικό προπομπό της παρέλασης παιανίζοντας χαρακτηριστικά για την ημέρα εμβατήρια.
Εξαιτίας της συμμετοχής της στους επετειακούς εορτασμούς της Θεσσαλονίκης, η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής δεν θα συμμετέχει στην παρέλαση που θα λάβει χώρα στην Κέρκυρα.

...

FEK Parade Thessaloniki