Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024 Μάιος 2024 Ιούνιος 2024
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις Aνακοινώσεις Μουσείο Η πρώτη έκδοση του Μουσείου Μουσικής
Η πρώτη έκδοση του Μουσείου Μουσικής

«Έξι Μελέτες για τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας»:

Η πρώτη έκδοση του Μουσείου Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’

Πέντε μήνες μετά τα επίσημα εγκαίνιά του το Μουσείο Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’ της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας παρουσιάζει επισήμως και τον πρώτο τόμο των «Δημοσιευμάτων» του. Πρόκειται για μια συλλογή έξι ερευνητικών κειμένων του μουσικολόγου Κώστα Καρδάμη που αφορούν στην οργάνωση του ιδρύματος και σε πρόσωπα που έδρασαν σε ή σχετίστηκαν με αυτό.

 

Η δημιουργία του Μουσείου Μουσικής της Φιλαρμονικής, του μοναδικού του είδους αυτού στον ελληνικό χώρο, εδραίωσε και τεκμηρίωσε την πεποίθηση ότι το ίδρυμα αποτελεί την κιβωτό ενός σημαντικότατου μέρους τού έντεχνου μουσικού πολιτισμού της νεώτερης Ελλάδας. Παράλληλα, η αξιοποίηση του Αρχείου της Φιλαρμονικής καθημερινά αποκαλύπτει νέες πτυχές της επτανησιακής και ελλαδικής μουσικής πραγματικότητας του παρελθόντος, οι οποίες σχετίζονται σε απόλυτο βαθμό και με το παρόν και, ενδεχομένως, με το μέλλον. Στην ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή των παραπάνω αποβλέπει και η σειρά των «Δημοσιευμάτων του Μουσείου Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’». 

Στις 170 σελίδες της πρώτης αυτής έκδοσης ο αναγνώστης μπορεί να πληροφορηθεί πλειάδα αδημοσίευτων μέχρι τώρα στοιχείων που αφορούν στην ιστορία της Φιλαρμονικής και στην εξέλιξή της κατά τον 19ο αιώνα, καθώς και στη σημασία του μουσικού αρχείου της. Επίσης, αναδεικνύονται διάφορα πρόσωπα που έδρασαν στον χώρο του ιδρύματος (από τον πρώτο μαέστρο της μπάντας του, τον Αντώνιο Λιμπεράλη, και τον αινιγματικό συνθέτη Διονύσιο Ροδοθεάτο μέχρι τους αφανείς, αλλά σημαντικούς, «δευτεραγωνιστές» του). Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη σχέση του ιδρύματος με τον Διονύσιο Σολωμό. Τέλος, το φωτογραφικό υλικό (εν μέρει πρωτοδημοσιευόμενο) σε επιλεγμένα σημεία της έκδοσης εμπλουτίζει το επιστημονικά τεκμηριωμένο κείμενο, το οποίο βασίστηκε ανάμεσα σε άλλα σε υλικό του Διοικητικού Αρχείου της Φιλαρμονικής και σε ιστορικά τεκμήρια των Αρχείων του Νομού Κερκύρας, της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, των Εθνικών Αρχείων της Μεγάλης Βρετανίας, της Βρετανικής Βιβλιοθήκης και άλλων αρχειακών πηγών.

Ο Κώστας Καρδάμης είναι μουσικολόγος, λέκτορας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και επιμελητής του Μουσείου και του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Η ιστορία της μουσικής στην Ελλάδα των Νεωτέρων Χρόνων αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες των ερευνητικών ενδιαφερόντων του. Το βιβλίο του «Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος: Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα» βραβεύτηκε το 2009 από την ‘Ένωση Έλληνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών’.

Το βιβλίο «Έξι Μελέτες για την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας» μπορείτε να το προμηθευθείτε καθημερινά από τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (οδός Νικηφόρου Θεοτόκη 10), η οποία έχει και την κεντρική διάθεσή του. Η λιανική τιμή του βιβλίου είναι 10 Ευρώ και τα έσοδα από την διάθεσή του πρόκειται να ενισχύσουν τους σκοπούς του Μουσείου Μουσικής ‘Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος’. Η ταχυδρομική αποστολή εκτός Κερκύρας είναι εφικτή. Περισσότερες πληροφορίες: 26610 32206 (πρωΐ) και 26610 39289, εσωτερικό 6 (απόγευμα).