Ημερολόγιο

Φεβρουάριος 2024 Μάρτιος 2024 Απρίλιος 2024
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Η Μπάντα της ΦΕΚ στη Ζάκυνθο

Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ίδρυση στη Ζάκυνθο της πρώτης μη στρατιωτικής μπάντας στον ελλαδικό χώρο (1816-1823), η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας προσκλήθηκε στο νησί της Ζακύνθου από τη Φιλαρμονική του Δήμου στο εορταστικό διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Το πρωί της 8ης Οκτωβρίου η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας παρευρέθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, όπου μαζί με τη Φιλαρμονική Δήμου Ζακύνθου και υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Διονύση Μαλλιά απέδωσαν από κοινού την «Προσευχή στον Άγιο Διονύσιο» του Κώστα Σαμσαρέλου, παλαιού αρχιμουσικού της ζακυνθινής φιλαρμονικής. Ύστερα από παράκληση που πραγματοποιήθηκε, όλα τα μέλη των μπαντών προσκύνησαν το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου. Στη συνέχεια η ζακυνθινή και η κερκυραϊκή μπάντα παρέλασαν στο κέντρο της πόλης. Οι δύο τους απέδωσαν από κοινού στην πλατεία Αγίου Μάρκου και αμέσως μετά στην κεντρική πλατεία Σολωμού, το εμβατήριο «Κορυφώ» του αρχιμουσικού της «Παλαιάς» Σπύρου Προσωπάρη υπό τη διεύθυνση του ιδίου και το εμβατήριο «Θεσσαλονίκη ή ο Εύελπις» του Κ. Σαμσαρέλου υπό τη διεύθυνση του Δ. Μαλλιά.

Το ίδιο βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαρακηνάδου πραγματοποιήθηκε πανηγυρική συναυλία για τους εορτασμούς της Φιλαρμονικής Δήμου Ζακύνθου, το πρώτο μέρος της οποίας ανήκε στην ίδια. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας στη σκηνή ανέβηκε το 100μελές σχήμα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, η οποία απέδωσε, η οποία απέδωσε έργα τόσο από το κλασσικό όσο και από το πιο σύγχρονο ρεπερτόριο. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί και μια μεταγραφή του αρχιμουσικού της «Παλαιάς» με ιδιαίτερη σημασία: πρόκειται για τη μπαντιστική μεταγραφή μερών από την πρώτη μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», ο οποίος σε μουσική του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου και ποίηση του Διονύσιου Σολωμού αποτελεί δείγμα της άρρηκτης σχέσης των δύο μεγάλων προσωπικοτήτων, καθώς και των δυο νησιών, της Κέρκυρας και της Ζακύνθου. Τη στενή αυτή σχέση, άλλωστε, υπογράμμισε αναφερόμενος σε ιστορικά στοιχεία και ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, κ. Σπ. Παδοβάς, κατά το σύντομο χαιρετισμό του. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την σύμπραξη επί σκηνής των δύο μπαντών, όπου τόσο ο μαέστρος Διονύσης Μαλλιάς, όσο και ο μαέστρος Σπύρος Προσωπάρης διεύθυναν αντίστοιχα τα προαναφερθέντα έργα που είχαν αποδώσει νωρίτερα το ίδιο πρωί.

 

bandc-081016   bandc-081016