Ημερολόγιο

Απρίλιος 2024 Μάιος 2024 Ιούνιος 2024
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις Aνακοινώσεις Ανακοινώσεις Η «Παλαιά Φιλαρμονική» εκδίδει την όπερα «Ο υποψήφιος βουλευτής»
Η «Παλαιά Φιλαρμονική» εκδίδει την όπερα «Ο υποψήφιος βουλευτής»

Η «Παλαιά Φιλαρμονική» εκδίδει την όπερα «Ο υποψήφιος βουλευτής»
Αρχίζουν οι προεγγραφές για την επετειακή έκδοση

 

To 2017 σηματοδοτεί για τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, μεταξύ άλλων, την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του αρχικού ιδρυτή και καθηγητή της, Σπυρίδωνος Ξύνδα (1817-1896), και των 150 ετών από την πρεμιέρα της όπερας «Ο υποψήφιος» (Κέρκυρα, 1867), η οποία σε μουσική Ξύνδα και λιμπρέτο Ιωάννη Ρινόπουλου αποτέλεσε την πρώτη πλήρη όπερα σε ελληνική, και μάλιστα δημοτική, γλώσσα και το εφαλτήριο της δημιουργίας του ελληνόφωνου μελοδράματος. Η όπερα «Ο υποψήφιος» ήταν ουσιαστικά παραγγελία της Φιλαρμονικής και αφιερώθηκε στον τότε πρόεδρό της, οι συμμετέχοντες στην πρεμιέρα μουσικοί, μονωδοί και χορωδοί ήταν μέλη της Φιλαρμονικής, και ο συνθέτης και ο λιμπρετίστας της ήταν προβεβλημένα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας τιμώντας αυτές τις σημαντικές και άμεσα συνδεδεμένες με την ιστορία της επετείους πρόκειται να κυκλοφορήσει σε επετειακή έκδοση αριθμημένων αντιτύπων την παραπάνω όπερα σε μορφή φωνών με πιανιστική συνοδεία (σπαρτίτο), βασιζόμενη σε σχετικά τεκμήρια γραμμένα από τον ίδιο τον Ξύνδα και τον Ιωάννη Ρινόπουλο. Η επιμέλεια της έκδοσης έχει ήδη ολοκληρωθεί από επιστημονική ομάδα απαρτιζόμενη από μέλη και εξωτερικούς συνεργάτες της Φιλαρμονικής.

Η πλέον των 350 σελίδων επετειακή, και με σκληρό εξώφυλλο, έκδοση του «Υποψηφίου» περιλαμβάνει:

· Το πλήρες και αυθεντικό μουσικό κείμενο (φωνές και πιανιστική συνοδεία) του έργου αποκατεστημένο σύμφωνα με το ιδιόγραφο του συνθέτη, χωρίς τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά το 1880.

· Φωτομηχανική έκδοση (facsimile) του λιμπρέτου της πρώτης παράστασης του έργου το 1867.

· Δίγλωσσο (ελληνικά / αγγλικά) εισαγωγικό κείμενο σχετικό με την ιστορική διαδρομή του έργου.

· Ονομαστικό κατάλογο των προεγγραφέντων για την υλοποίηση της επετειακής έκδοσης.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας καλεί τους απανταχού φιλόμουσους και φιλίστορες, καθώς και τους μουσικούς και τους τραγουδιστές που ενδιαφέρονται για αυτό το εμβληματικό έργο-σταθμό στην πορεία της έντεχνης νεοελληνικής μουσικής, να σταθούν έμπρακτα αρωγοί στην πρωτοβουλία αυτή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα προεγγραφής και καταθέτοντας το ποσό των 40 Ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν σε εξαιρετικά προνομιακή τιμή την επετειακή έκδοση του «Υποψηφίου», ενώ παράλληλα (και εφόσον το επιθυμούν) το όνομά τους θα καταγραφεί στο αντίστοιχο μέρος της έκδοσης, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της ευγενικής χειρονομίας τους.

Φόρμες προεγγραφής, καθώς και σχετικές πληροφορίες, διατίθενται από το Μουσείο Μουσικής της Φιλαρμονικής (καθημερινά, πλην Κυριακής, 9.30 έως 13.30) και από το γραφείο της Φιλαρμονικής (απογευματινές ώρες, 17.00 έως 20.00).

Η περίοδος των προεγγραφών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και η έκδοση θα κυκλοφορήσει εντός του Ιανουαρίου 2017.

Ypopsifios-Vouleftis