Ημερολόγιο

Μάιος 2024 Ιούνιος 2024 Ιούλιος 2024
Κυ Δε Τρ Τε Πέ Πα Σα
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Αρχική Νέα - Εκδηλώσεις Aνακοινώσεις Ανακοινώσεις Δελτίο Τύπου - Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας 22/01/2012
Δελτίο Τύπου - Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας 22/01/2012

Μια διαφορετική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής


Την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου στις 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας πραγματοποιεί την πρώτη της συναυλία σε πλήρη σύνθεση για το 2012 και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα έξω από τα συνηθισμένα. Συγκεκριμένα, τα ακροάματα που επέλεξε τη φορά αυτή ο αρχιμουσικός της ορχήστρας, Άλκης Μπαλτάς, ξεφεύγουν από τον στενό κύκλο της λεγόμενης «κλασικής μουσικής», χωρίς να χάνουν, όμως, την αναφορά τους σε αυτή.

Δύο είναι οι κύριοι πόλοι του προγράμματος. Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η «Σουίτα πάνω σε μελωδίες από την όπερα “Carmen” του Bizet» για ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά του Ρώσου συνθέτη Rodion Shchedrin. Πρόκειται για επεξεργασία διαφόρων μερών της δημοφιλούς όπερας του Bizet με πρωταγωνιστές τα κρουστά όργανα. Το έργο θα αποδώσει το Σύνολο Κρουστών της Φιλαρμονικής, το οποίο αποτελούν οι Μάριος Μουζακίτης, Νίκος Μεταλληνός, Νίκος Στογιάννος, Ισίδωρος Θύμης και Νίκος Μεσημέρης.

Στο δεύτερο μέρος η ορχήστρα θα συμπράξει με μουσικούς της τζαζ και θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Κέρκυρα ένα πραγματικό έργο-σταθμό. Πρόκειται για το «Ταξίδι στη Τζαζ» του διάσημου συνθέτη, παιδαγωγού και μουσικολόγου Gunther Schuller, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου τον Οκτώβριο του 2010. Το έργο συντέθηκε το 1962 και έχει εύστοχα περιγραφεί από τον Λέοναρντ Μπέρνσταϊν ως ο «Πέτρος και ο Λύκος» της τζαζ. Πρόκειται για μία απλή αφήγηση σχετικά με την ανακάλυψη της τζαζ από ένα μικρό αγόρι που παίρνει μία τρομπέτα και σταδιακά ανακαλύπτει ότι δεν χρειάζεται να είναι πάντα γραμμένη η μουσική, αλλά ότι ενδέχεται να ρέει αυθόρμητα. Λίγα χρόνια μετά τη
σύνθεση του έργου ο ίδιος ο Schuller ως πρόεδρος του φημισμένου New England Conservatory θα δημιουργούσε το πρώτο πρόγραμμα σπουδών τζαζ κάνοντας το πρώτο βήμα σε μία μακρά πορεία για την καθιέρωση και την αποδοχή της και από τον κόσμο της μουσικής εκπαίδευσης. Την επιμέλεια για την παρουσίαση του έργου είχε ο Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δήμος Δημητριάδης, και με την ορχήστρα συμπράττουν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα), ο Ναπολέων Σαββανής (άλτο σαξόφωνο), ο Δήμος Δημητριάδης (τενόρο σαξόφωνο), και οι τελειόφοιτοι του ΤΜΣ Βασίλης Ποδαράς (κρουστά) και Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο). Την αφήγηση του έργου έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Κερκυραίος τρομπετίστας Σωκράτης Άνθης.

Η ορχήστρα πρόκειται επίσης να αποδώσει την πρωτοποριακή σύνθεση του Avro Paert «Fratres» για ορχήστρα εγχόρδων και κρουστά, καθώς και μια σειρά από γνωστά ράγκταϊμ, τα οποία θα προετοιμάσουν το κοινό για τη σύνθεση του Gunther Schuller.